Hur soldater underhållit sig själv genom tiderna

Det är nog inte som kan neka att soldater har ett svårt jobb. De potentiella riskerna att vara soldat är svårt att matcha i något annat område. Men under mycket av den moderna tiden har en del av soldaternas tid spenderats att vänta på order eller helt enkelt försvara en position från eventuella anfall. Under denna tid är det väldigt vanligt att soldater hittat sätt att underhålla sig på ett sätt eller annat.

soldater_spelar_tärning_238330987

Detta behov av underhållning har dock inte alltid varit något som soldater behövt tänka på. Går man tillräckligt långt tillbaka i tiden kommer man till en tid då ett krig ofta avgjordes med ett enda slag. Två härar mötte varandra på ett fält och slogs tills en av dem vann. Det var väldigt få arméer som faktiskt kunde få ihop tillräckligt med soldater för att fortsätta kriget efter ett förlorat slag.

romerska_soldater_17815852Man skulle kunna yrka på att det finns undantag. Historien har ju sett en hel del imperier, även under tider då det främsta en armé hade var en man på häst. Vi vet till exempel att medan romerska soldater inte hade mycket fritid, gillade de att spela spel när de fick chansen. Men romersk krigföring är väldigt annorlunda från de moderna tiderna.

Spel har dock visat sig vara en röd tråd för underhållning bland soldater genom tiderna. Spelet poker har till exempel en lång historia vars rötter går tillbaka nästa 1 000 år över flera kontinenter och kulturer. En av de stora anledningarna till spelets popularitet idag är för att spelet spelades väldigt mycket av soldater under det amerikanska inbördeskriget, och gick vidare till att bli ett spel som spelades landet över på 1870- och 1880-talen. Medan varianterna inte är exakt samma pokerspel vi spelar idag, var det flera pokerspel som såg sin början under denna tidsperiod.

WWI_248204680Vissa krig har varit väldigt annorlunda och unika i historien och detta har även visat sig i hur soldaterna underhållit sig själva. Första världskriget är ett perfekt exempel på detta då teknologin hade mer eller mindre gått om krigföringsmetoderna som fortfarande användes. Detta är anledningen till varför första världskriget blev ett skyttegravs krig på så många håll. I skyttegravarna kunde soldaterna många gånger inte göra något förutom att vänta på att få ordern att anfalla över ingenmansland. Livet i skyttegravarna har skildrats åtskilliga gånger i moder tid, mycket tack vare att många soldater skrev brev och dagböcker om sina upplevelser där. Vi vet att kortspel var väldigt vanliga i dessa förhållanden, men likaså var det vanligt att soldaterna sjön sånger och drog skämt för varandra.

Då det fanns mer öppna ytor för soldater att använda medan de väntade på att bli utskickade på uppdrag, var det även vanligt med olika sporter bland soldater. Dessa aktiviteter har länge använts för att höja moralen bland soldater och har ibland faktiskt spelat viktiga roller i krig. I denna artikel finns bland annat en anekdot om hur australiensiska soldater använde en cricketmatch som ett distraktionsmoment för de turkar som observerade dem när Australien evakuerade ANZAC-positionen på Gallipoli.

Som teknologi har tagit över mer och mer när det kommer till krig har soldater många gånger funnit mer tid över som de måste spendera på något sätt. Och eftersom de inte kan göra som de på hemfronten har de funnit många andra sätt att underhålla sig själva. Idag är internet full av bilder på soldater som skojar runt på olika sätt.

Detta är ju all bevis man behöver för att inse att soldater inte är maskiner, de är människor precis som alla andra och kommer alltid att hitta sätt att underhålla sig själva, även under även de svåraste och hemskaste situationerna.