Blev Karl XII mördad?

Året är 1718 när över 40,000 svenska soldater anförda av Kung Karl XII korsar gränsen till Norge för att belägra Fredrikstens fästning. Under flera dagar grävde svenskarna skyttegravar mot fästningen, och varje natt stupade många. Den 30 november befinner sig Kung Karl XII i en skyttegrav vid fästningen runt klockan åtta på kvällen. Han sticker upp huvudet från bröstvärnet för att se bättre, men sjunker snart ihop. Han är död – skjuten med ett skott som gick in i ena tinningen och ut ur den andra. Hans kropp täcks och smygs diskret iväg till det svenska högkvarteret.

Fredriksten

Kulorna har haglat runt skyttegravarna under de senaste dagarna, men det dröjer inte länge innan rykten börjar florera bland svenskarna om att deras kung inte träffats av en kula från fienden, utan att han blivit mördad av någon från det egna lägret. Det finns helt enkelt saker kring kungens olyckliga död som inte stämmer. Fienden befann sig rakt framför kungen när han blickade ut från skyttegraven, så hur kan han då ha blivit skjuten från sin högra sida? Fienden hade inga möjligheter att flankera den svenska skyttegraven, så det enda kvarstående alternativet är att han blivit skjuten av någon från den svenska sidan.

Men vem skulle vilja ta död på Karl XII? Vem skulle tjäna på det? Många tvekar inte att säga Fredrik av Hessen eftersom denne blev näste tronföljare. Andra hävdar dock att det lika gärna skulle kunnat vara vilken svensk soldat som helst, eftersom många var trötta på att strida och riskera livet i det långa kriget.

Flera gånger under årens lopp så har Karl XII´s kropp tagits upp för att undersökas, men resultaten har alltid varit tvetydiga. Vissa säger att han dödades av en norsk musköt, medan andra hävdar att det är omöjligt. Vad som verkligen hände den kvällen för nästan 300 år sedan kommer nog förbli en gåta.